Area 51 Area 51 Forum Index FAQ Search Memberlist Usergroups Profile Register Log in to check your private messages Log in
Refi
DOING THE MATH RE: HOME PAGE MINDBENDERS OF AREA51

 
Post new topic   Reply to topic    Area 51 Forum Index -> General Chat
View previous topic :: View next topic  
Author Message
2tankhamun
Newbie


Joined: 13 May 2010
Posts: 1

PostPosted: Thu May 13, 2010 1:11 am    Post subject: DOING THE MATH RE: HOME PAGE MINDBENDERS OF AREA51 Reply with quote

I searched the forums for the word "math" and didn't find any posts concerning Allysa's "Mindbenders" on the home page of this site. Please pardon if these were addressed somewhere...

Three guys go out to dinner, each pays $10. The meals were discounted, waitress returns with $5. Applying the math correctly to the situation at hand: The total cost of the meals after discount was ($30 - $5 = $25). So each guy's meal actual cost is $25 divided by 3 = $8.33 and 1/3 cents. Each guy contributed $10, so each guy should get back in change: ($10 - $8.33 and 1/3 cents) = $1.66 and 2/3 cents. But each guy only got back $1. The amount each guy did not get back, 66 and 2/3 cents, went to the waitress. 3 guys x 66 and 2/3 cents = $2. The amount the waitress kept. All $$ has been accounted for.

As to the employment vacation mindbender, the premise that the time you are away from work can be totalled as cumulative days is a false premise. A work day is not the same as a calendar day. The hours and minutes a day you aren't working should removed from the same calendar day. 24 hours a day - 16 hours away - 1 hour at lunch - 1/2 hour on break = 6.5 actual work hours per 24 hour day. (We call this "Banker's Hours" in the USA) Using the figures you provide: Number of days a year that you work = 261 - 14 vacation - 5 holiday -2 sick = 240 calendar days per year that you report for work. 240 days x 6.5 hours worked each day = 1,560 hours worked per year. 365 days per year x 24 hours per day = 8,760 hours in a year. Number of hours a year you don't work = 8760 - 1560 = 7,200 hours. If you want to think of these two figures as consecutive days: Number of 24 hour days your work hours would amount to if they occured consecutively: 1,560 divided by 24 = 65. Number of 24 hour days your off time would amount to if they occured consecutively: 7,200 divided by 24 = 300. 300 calendar days off + 65 calendar days working = 365 calendar days in a year. If this seems off-balance to you, just remember, the for the 240 calendar days a year you report to work, you actually only work 6.5 hours of each of those days. The other 17.5 hours of each of those 240 calendar days PLUS all 24 hours of the 124 calendar days you don't report to work total the number of hours a year you don't work. And by the way, there are 52.143 weeks in a year, not 52. 52 weeks x 7 days per week = 364 days.
Back to top
View user's profile Send private message
Lamiaceae
Site Administrator
Site Administrator


Joined: 05 Jul 2006
Posts: 7651
Location: To the right of my computer

PostPosted: Fri May 14, 2010 11:21 am    Post subject: Reply with quote

Take it you mean from here
http://www.area51newmexico.com/mind.php

Quote:

Three guys go out to dinner, each pays $10. The meals were discounted, waitress returns with $5. Applying the math correctly to the situation at hand: The total cost of the meals after discount was ($30 - $5 = $25). So each guy's meal actual cost is $25 divided by 3 = $8.33 and 1/3 cents. Each guy contributed $10, so each guy should get back in change: ($10 - $8.33 and 1/3 cents) = $1.66 and 2/3 cents. But each guy only got back $1. The amount each guy did not get back, 66 and 2/3 cents, went to the waitress. 3 guys x 66 and 2/3 cents = $2. The amount the waitress kept. All $$ has been accounted for.


That's what's happening, but how do you give someone 1/3 of a cent?

Because you can't, it's 'lost'. It's all to do with rounding numbers off.



I argued this with my maths teacher during some trial important maths test ( so I was perhaps about 14 as a guess ).

The question had a lift/elevator which was a certain size, and you had to work out how many people would fit in it.

My workings out ( which I showed in full ) came to 3.3 people. Stupid, I said to myself, you can't have .3 of a person, therefore this lift can carry 3 people.

I was marked wrong, because I had said sorry, you can't get in this lift to .3 of a person.

No matter how much I argued, he was adamant that my answer was wrong. I answered the question correctly, 'how many people can fit in this lift' the answer was 3 because you can't have .3 of a person.


Speaking of which there's a thread I can make from that webpage, will be back later tonight.
_________________
I should update my sig. What to put here for $CurrentYear ?
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Area 51 Forum Index -> General Chat All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Effex-Media Web Resources
Design by SkaidonDesigns | Distributed by Olate
 
Create your own free forum now!
Terms of Service Purchase Ad Removal Forum Archive Report Abuse